Què hi ha de nou a Drupal 7?

El passat dia 5 de gener es va llançar el nou Drupal 7 i aquest divendres 14 se'n fa una festa de llançament a Barcelona, tal i com ja vam anunciar fa uns dies. Amb aquesta entrada vull mostrar de manera resumida les novetats de Drupal 7 per a usuaris, administradors 1 desenvolupadors.

Instal·lació

Des del primer moment d'instal·lació ja ens adonem dels primers canvis introduïts amb D7: tindreu dues opcions d'instal·lar un perfil amb els mínims mòduls necessaris o un altre d'estàndar, com fins ara, amb uns quants mòduls genèrics ja activats. La capacitat d'instal·lar el drupal a partir de perfils d'instal·lació és una funcionalitat no estrictament nova (perquè ja existia fins i tot amb D5) però que s'ha millorat moltíssim per tal donar una bona empenta a les distribucions de Drupal. Això ens permet, per exemple, instal·lar Drupal 7 (i ara també D6!) en qualsevol idioma, també en Català, naturalment, sense haver de baixar-nos els arxius de traducció. Molt pràctic.

Escull l'idioma

La millora de més impacte, però, referent a la instal·lació és, sens dubte, la possibilitat d'instal·lar mòduls i plantilles via web, és a dir, mitjançant les mateixes pàgines d'administració del drupal. Això evita haver de pujar els arxius amb un client d'ftp a un directori concret i permet administrar-vos el drupal desde qualsevol lloc amb moltes més possibilitats.

Instal·lació de mòduls

Usabilitat

Un dels aspectes ens els que s'ha treballat més és el de l'usabilitat general del tot els procés d'ús i administració de D7. Entre aquestes millores trobem una capa d'administració superposada a la pàgina actual.

overlay

Un tauler d'administració personalitzable amb qualsevol bloc disponible per tenir una visió de l'estat del contingut del lloc web a cop d'ull.

Tauler

Els enllaços de contexte ens permeten accedir amb un sol clic a la pàgina d'administració de molts dels elements visibles en una pàgina, com un bloc, un node o una vista.

Enllaços contexte

Barra d'administració superior.

Barra administració

D7 incorpora un sistema d'accessos directes editables. A la barra de navegació superior hi ha un segon nivell d'enllaços on s'hi pot anar afegint o treient aquells enllaços a les pàgines d'administració que fem servir més, per tal d'accedir-hi amb un únic clic des de qualsevol lloc, el que ens estalviarà clics i temps.

Enllaç directe

Hi ha moltes altres petites millores en usabilitat, com una nova estructura de les pàgines d'administració, possibilitat de control del pes (ordre) dels elements arossegant o amb control numèric o accessos directe, al llistat de mòduls, a les seves àrees de control d'accés, configuració i ajuda.

Dreceres

Noves funcionalitats

Un altre apartat en el que s'ha treballat molt ha estat el de la incorporació de totes auqelles funcionalitats que es trobaven en mòduls contribuïts i que ara es trobran al nucli. Així, ja no caldrà instal·lar segons quins mòduls que sempre instal·làvem perquè ja venen inclosos.

cck

Segurament, la inclusió de CCK al nucli és la novetat més important en aquest camp. Si bé és cert que no totes les funcionalitats que trobàvem en el CCK de D6 les trobarem a D7, les que hi ha estan millorades i n'hi ha de noves. La resta les podrem incorporar com sempre amb un mòdul contribuït.

cck

La inclusió de cck ha anat més enllà de la pròpia inclusió de les funcionalitats específiques, ja que ha propiciat un canvi general en tota l'estructura del contingut qwue gestiona el Drupal. Així s'ha desenvolupat una nova API per a gestionar camps (Field API o FAPI) que permet que, no solament els nodes tinguin camps, sinó que molts altres elements en puguin tenir, com els termes de taxonomia o els usuaris. De fet, desapareix la distinció entre node, usuari o terme, pel que fa a la seva naturalesa estructural, ja que passen a convertir-se en entitats. És a dir, tot element bàsic de contingut és una entitat que pot ser susceptible de tenir camps. I hi pot haver diversos tipus d'entitats: nodes, usuaris, termes, vocabularis, etc. Això obre un camp enorme de possibilitats que va més enllà de la pròpia inclusió del cck al nucli.

Un altre mòdul contribuït que s'ha afegit al nucli és imagecache. Així, ara, Drupal pot gestionar la inclusió d'imatges a les entrades tot redimensionant-les. Fantàstic!

Imagecache

Altres funcionalitats incloses en el nucli: més funcionalitats per a la gestió de web multiidiomes, unit testing (que ens permet disposar d'un codi encara més segur!), OpenID, RDF (!), poormanscron, vertical tabs, etc.

Vetical Tabs

Drupal 7 finalment es desempallega de la plantilla Garland i inclou dues noves plantilles per defecte. Una per a mostrar el contingut, Bartik, i una altra per a l'administració, Seven. Garland ve inclosa però deshabilitada.

Tots aquest canvis externs tant evidents han comportat una gran quantitat de canvis interns, en el codi mateix:

  • Nova API per a gestió de camps. Field API
  • Nova capa d'abstracció de bases de dades, basada en PDO (PHP Data Objects)
  • Unit testing
  • Infintat de nous hooks
  • Nou concepte d'entitat
  • Infinat de millores en el sistema de plantilles
  • Suport de web semàntica (RDF)
  • Millores al Form API, sistema de multisites, etc.

En definitiva, unes millores que s'han fet esperar (3 anys des del llançament de Drupal 6), però que valen molt la pena. En aquesta nova versió de Drupal hi han intervingut al voltant d'un miler de desenvolupadors voluntaris d'arreu del món. Tota una demostració de la fortalesa de la comunitat Drupalera, en concret, i del valor de les comunitats de desenvolupadors de programari lliure en general.

Ara toca celebrar-ho en una de les més de 300 festes que s'estan portant a terme aquests dies. Vindràs a veure'ns a la que fem a Barcelona?